Skip to main content

Blog

Hoe bereid je je goed voor op een auditie?

blur-close-up-concert-164879

Een auditie doen is altijd spannend! Je wil jezelf op je best laten zien en horen en natuurlijk graag aangenomen worden. Hoe kun jezelf nou het beste voorbereiden? En houd je het best je zenuwen in bedwang. Ik geef je wat tips!

Wat is een auditie?

Een auditie is eigenlijk een sollicitatie op zang, dans of spel gebied. Doe je auditie voor een vakopleiding dan wordt er gekeken of jouw niveau voldoet om aan de opleiding te starten. Doe je auditie voor een rol of musical, dan wordt er ook gekeken of je in het plaatje past van bijvoorbeeld de productie of een specifieke rol. Om jou te kunnen beoordelen moet je iets laten horen dat je zelf hebt meegenomen en/of er wordt een nummer of tekst opgegeven. Onthoud dat de commissie op zoek is naar de juiste persoon voor een bepaalde rol of plek. Ook al doe je een goede auditie, het kan zijn dat je toch niet wordt gekozen.

Wat willen zij (en wil ik dat ook)?

Het is interessant om tijdens een auditie zelf ook te kijken wat je van de organisatie of opleiding vindt. De auditie gaat twee kanten op! Het is wel belangrijk om van te voren in te schatten of je klaar bent voor de auditie. Ken je het materiaal goed, of heb je meer groei nog nodig? Het is dan beter om de auditie niet te doen, dan dat je een halve auditie afgeeft. Een commissie kijkt zeker door zenuwen heen, maar een slecht voorbereide auditie wordt niet snel vergeten. Stel dat je bijvoorbeeld nog nooit zangles hebt gehad en geen repertoire hebt opgebouwd.. ga dan niet gelijk auditie doen voor een vakopleiding. Maar neem een jaar zangles, doe auditie voor een amateur musical en doe een jaar ervaring op! Na dat jaar zal je zien dat ze sterker op de auditie verschijnt.

Als je wat meer ervaring hebt in het zang vak kun je per aanbieding of auditie wat professioneler bekijken. Leer je er wat van? Is het artistiek interessant? Is het financieel interessant? Wat moet je er voor laten? Op basis van je antwoorden kun je zo zelf een goede inschatting maken of je auditie moet doen of niet.

Wees goed voorbereid!

Hoe zorg je nou voor een goede voorbereiding? 

Weet waar je auditie voor doet! Lees je in in het bedrijf achter de productie en ken de show waarvoor je auditie gaat doen. Kies hier je repertoire op uit! Ga bijvoorbeeld geen happy nummer zingen voor een dramatische show. Maar kies voor een nummer in de stijl van de show. Denk als het ware voor de jury! Wat willen zij zien? En wat kan jij daarin aanbieden?

Kies vervolgens een nummer of stuk tekst wat je erg goed kent! Ga niet voor iets dat je eigenlijk net niet goed kunt zingen, omdat het wat te hoog is. Het is handiger om iets safer te kiezen en dat nummer dan echt te rocken!

Zing of speel je iets wat opgegeven is? Zorg dat je het ECHT kent. Soms is er tijd om even met je te werken. Hoe zonde is het dan als je je tekst niet goed kent en je bij elke (spel) aanwijzing die je krijgt dichtslaat.

Geef het tempo van het nummer goed aan voordat de pianist je nummer inzet. Dit scheelt veel! Oefen dit regelmatig, dan word je er handiger in!

Wat neem je mee?

Neem een goed geüpdate C.V. mee met een duidelijke castingfoto erbij.

Neem duidelijke bladmuziek mee, met de akkoorden erboven. En neem het mee in een map, of zorg ervoor dat de bladmuziek goed geplakt is (geen losse blaadjes, die kunnen alleen maar vallen tijdens het spelen).

Neem een flesje water mee, zodat je even nog een slok kan nemen als je door zenuwen een wat droge mond krijgt.

De dag zelf; 10 tips:

1. Zorg dat je uitgerust bent en op tijd vertrekt. Er is niets vervelender dan te moeten haasten en gestrest aankomen of zelfs te laat komen. Het is ook fijn dat je dan rustig de tijd hebt om even op de locatie je stem of je lijf op te warmen.

2. Kies je kleding zorgvuldig uit! Past het bij de rol? En kun je je er goed in bewegen bij een dansauditie? Neem sowieso altijd dansspullen mee bij een musical auditie. De kans is groot dat als je na de eerste zangauditie door bent je vrij snel erna je dansauditie krijgt.

3. Neem iets mee om te doen tijdens lange wachttijden. Zodat je lekker kunt afsluiten met je eigen muziek of boek. Kletsen met medekandidaten kan veel energie kosten of je soms ook afleiden.

4. Probeer met een positief gevoel je auditie in te gaan, ook al ben je gespannen over je kunnen. Je hebt maar 1 indruk en de mensen in de auditie ruimte zitten er vaak al lang. Het helpt vaak om je te beseffen dat de auditie-commissie ook graag ziet dat jij goed presteert, ze zitten er niet om je af te kraken.

5. Je mag de commissie een hand geven als je binnenkomt, maar een enthousiaste begroeting is ook voldoende. Voel dit zelf even aan (zeker bij een grote auditie-commissie).

6. Begin altijd met het nummer dat je het beste kent of het liefst zingt. Soms krijg je maar de kans om 1 lied te doen, dus het is beter om gelijk te vlammen.

7. Mocht er tijdens het zingen iets flink misgaan. Stop dan en vraag om opnieuw te beginnen. Dat is beter dan aanmodderen. Kleine tekstfouten zijn niet noemenswaardig, bluf je daar gewoon professioneel doorheen. Kijk niet geïrriteerd naar de pianist als hij/zij iets fout of anders dan je gewend bent. Het staat namelijk niet chique en helpt je ook niet. Probeer gewoon zo goed mogelijk door te gaan.

9. Als je echt een vraag stelt in je nummer of monoloog is het mooi om even iemand uit de commissie aan te kijken. Blijf niet het hele nummer op 1 iemand gericht. Dit is ongemakkelijk voor diegene en niet nodig. Kijk liever altijd net boven de jury, zodat jij jou goed kunnen bekijken.

10. Bedenk dat de jury er echt zit om een goed of leuk iemand te scouten en niet om jou af te maken! Probeer bij jezelf te blijven en echt contact te maken. De concurrentie is vaak groot, dus misschien ben jij vandaag niet diegene die ze zoeken...

Krijg je gelijk na je auditie te horen dat je het niet bent geworden? Je mag om een toelichting vragen! Soms is het bij een heel drukke auditie juist handig om achteraf te mailen. Soms krijg je een standaard antwoord, maar soms nemen ze ook echt even de tijd om je van feedback te voorzien. Het is handig om te weten waar je aan door kunt werken. En soms hoor je ook dat je gewoon simpelweg het type niet bent, dan is het ook fijn dat je het los kunt laten!

Succes!

Aanvullende bron: professioneel zingen voor iedereen- Ineke van Doorn